ChatGPT: de snelste manier om rubrics te maken

ChatGPT: de snelste manier om rubrics te maken

Het beoordelen van ingeleverd werk van leerlingen kan soms een tijdrovende taak zijn. Een manier om deze taak eenvoudiger en efficiënter te maken, is door het gebruik van rubrics. Rubrics zijn meetinstrumenten die criteria en beoordelingsniveaus vaststellen voor bepaalde vaardigheden of kenmerken van een opdracht. Met behulp van rubrics kun je objectief en consistent beoordelen en de leerlingen een duidelijk beeld geven van de verwachtingen.

Met ChatGPT, een krachtige taal-AI model, kun je eenvoudig en snel rubrics maken voor het beoordelen van ingeleverd werk van leerlingen. Hieronder zal ik stap voor stap uitleggen hoe je met behulp van ChatGPT een rubric kunt maken;

Stap 1: Bepaal de criteria voor de rubric. Bedenk welke aspecten van het werk van de leerlingen belangrijk zijn om te beoordelen, zoals inhoud, technische vaardigheden, originaliteit, presentatie, enzovoort. Verder nog helemaal niets bedenken!

Stap 2: Open een nieuwe chat-sessie met ChatGPT. Vraag ChatGPT om een rubric te maken met de criteria die je hebt bepaald. (zie voorbeeld hieronder in de blauwe balk).

Stap 3: Geef ChatGPT aan hoeveel rijen en kolommen je wilt in de rubric. Bijvoorbeeld, "maak een rubric met 5 rijen en 4 kolommen."

Stap 4: ChatGPT zal een voorbeeld van de rubric geven. Pas de rubric aan naar je wensen, door de criteria, de beschrijving van de kolommen, enzovoort te wijzigen. Zo heb je een snelle basis voor een goede rubric.

Stap 5: Gebruik de rubric om de werkstukken van de leerlingen te beoordelen. Voer de beoordeling uit en geef de leerlingen feedback op basis van de rubric.

Voorbeeld: Laten we zeggen dat je een rubric wilt maken voor het beoordelen van een video-project van je leerlingen. Je criteria kunnen zijn inhoud, visuele kwaliteit, geluid, montage en creativiteit. J kunt ChatGPT vragen om een rubric te maken met deze criteria, 5 rijen en 4 kolommen. Dit doe je eenvoudigweg zoals het hieronder staat:


Maak een rubric voor het beoordelen van een video-project van leerlingen. criteria zijn inhoud, visuele kwaliteit, geluid, montage en creativiteit. maak deze rubric met deze criteria, 5 rijen en 4 kolommen.


Dit is dan het resultaat van je rubric input vanuit ChatGPT: (en dat is zelfs inclusief randen en headers etc)

Rubric die door ChatGPT gemaakt is

Met deze rubric kun je in dit geval de video-projecten van jouw leerlingen objectief beoordelen en hen duidelijke feedback geven over hoe zij hun vaardigheden kunnen verbeteren en waar zij nog werk aan moeten doen. Dit kan helpen bij het bevorderen van de leerprocessen van de leerlingen en hen voorbereiden op toekomstige projecten.

Het gebruik van ChatGPT om rubrics te maken, kan een geweldige manier zijn om tijd te besparen en de consistentie en objectiviteit van je beoordelingen te verbeteren. 

Dus, volg deze stappen en probeer het zelf uit!

Wil je meer weten hoe je kunstmatige intelligentie kunt inzetten voor je eigen lespraktijk, doe dan mee met de online mini workshop "Help! Mijn leerlingen gebruiken ChatGPT".

Help! Mijn leerlingen gebruiken ChatGPT

Reactie plaatsen